De kracht van Qigongmeditatie!

Qigongmeditatie

Meditatie training

Wat is Qigongmeditatie?

Qigongmeditatie wordt beoefend om Qi ofwel levensenergie bewust van of naar gebieden van het lichaam te verplaatsen. Visualisatie neemt een belangrijke plaats in bij de meditatie beoefening net als de ademtechniek. Er zijn twee manieren van ademhalen; de normale ademhaling en de omgekeerde ademhaling. De normale ademhaling brengt zowel, lichamelijke als geestelijke ontspanning. De omgekeerde ademhaling wordt geregeld door het autonome zenuwstelsel. In Qigongmeditatie kan de omgekeerde ademhaling geoefend worden om de interne- en externe kracht te vergroten o.a. bij martiale toepassingen.

Kleine hemelse circulatie (xiao zhou tian)

Qi wordt door de belangrijkste yang meridiaan geleid, de Du Mai of het Gouverneurvat, langs de rug en de belangrijkste Yin meridiaan, de Ren Mai of het Conceptievat, langs de voorkant van het lichaam. Deze meridianen helpen de stroom van Yin en Yang energie in de twaalf orgaan-meridianen te reguleren. De Qi stijgt op door het Gouverneurvat, gaat over de kruin heen en daalt af door het Conceptievat. Naarmate Yin en Yang meer met elkaar in harmonie komen, nemen de gezondheid en vitaliteit toe. Lichaam en geest worden beter met elkaar geïntegreerd.

Grote hemelse circulatie (da zhou tian)

In de grote hemelse circulatie, die ook wel de Macro-kosmische omloop wordt genoemd, circuleert de Qi door het hele lichaam: armen, benen, Gouverneurvat en Conceptievat.

Embryonale ademhaling

De ademhaling van de ademloosheid. De embryonale ademhaling is vooral een geestestoestand, die spontaan kan optreden wanneer lichaam en geest ontspannen zijn en gevuld met Qi.

Scroll naar top